niedziela, 24 listopada 2013

Pierogi, ach pierogi

Kocham pierogi. Mogłabym je jeść codziennie.  Wytrawne, na słodko - uwielbiam każde.  Ale do tej pory była to miłość nieodwzajemniona,  ponieważ każda próba zrobienia pierogów kończyła się totalną klęską. Albo ciasto było za twarde, albo farsz nadawał się tylko do śmieci.  Aż pewnego dnia, czyli w ubiegły piątek postanowiłam po raz ostatni  zmierzyć się z tematem i pełna werwy i wiary w siebie zabrałam się do roboty :)) Nieważne, że robiłam je prawie cały dzień ( z przerwami oczywiście), nieważne, że ręce mnie bolały na wieczór jak jasna cholera :),  ważne, że wyszły przepyszne.  Delikatne i miękkie ciasto,  farsz- rewelacja, bo z dwóch rodzajów mięsa i warzyw, drugi z kapustą i grzybami.  Nie będę już więcej kombinowała z  innymi przepisami na pierogi, bo te są dla mnie idealne. Polecam i Wam: PIEROGI Z MIĘSEM ORAZ PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI.        

Składniki na pierogi z mięsem:
  • łopatka wieprzowa 0,5 kg
  • mięso wołowe (łopatka) 0,5 kg
  • włoszczyzna z cebulą + cebula 1 szt
  • pieprz, sól, liść laurowy, ziele angielskie
  • jajko 1 szt
Składniki na pierogi z kapustą i grzybami:
  • kapusta kiszona 0,5 kg
  • grzyby suszone (ja dałam suszone dwa różne typy - borowiki ipodgrzybki) po 50 dag każde
  • cebula 1 szt
  • sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
Składniki na ciasto:

  • 350g mąki
  • jajko 1 szt
  • woda 3/ 4 szkl
  • roztopione masło ok 2 łyżek
Wykonanie ciasta:

Mąkę przesiewamy, dodajemy jajko, wodę i masło. Ciasto zagniatamy. Musi łatwo odchodzić od ręki, być gładkie i elastyczne. Rozwałkujemy na cienko, wykrawamy szklanką lub czymś innym krążki. Nakładamy farsz, sklejamy. Wrzucamy do osolonego wrzątku, po wypłynięciu gotujemy 2 min. Wykładamy na talerz, lub dodatkowo podsmażamy na maślę.

Wykonanie farszu mięsnego:

Mięsa i warzywa wkładamy do zimnej wody i gotujemy z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego do miękkości mięsa. Po ugotowaniu mięsa, studzimy go i warzywa, wyjmujemy liść i ziele.  Cebulę siekamy i podsmażamy na patelni.  Mięso i warzywa  przepuszczamy przez maszynkę do mięsa, dodajemy cebulę i miksujemy na papkę. Dodajemy jajko. Doprawiamy. Jeśli farsz jest zbyt suchy dodajemy kilka łyżek wywaru, w którym gotowały się mięso i warzywa.

Wykonanie farszu z kapusty i grzybów:

Grzyby suszone moczymy w wodzie przez 5 godzin. Następnie gotujemy je w wodzie, w której się moczyły aż do miękkości. Po wystudzeniu - siekamy na drobno. Kapustę drobno siekamy, zalewamy wodą (ok 1,5 szkl) i gotujemy 40 min. Cebulę siekamy i podsmażamy na patelni.  Dodajemy ją i grzyby do kapusty i gotujemy ok 25 min, aż cała woda wyparuje. Studzimy. Doprawiamy.

Ważne jest, aby kapusta nie była za słona. Jeśli jednak jest- przed krojeniem warto kilka razy opłukać ją wodą.

SMACZNEGO!!!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Czekam na Wasze komentarze