Składniki na pierogi z mięsem:
- łopatka wieprzowa 0,5 kg
- mięso wołowe (łopatka) 0,5 kg
- włoszczyzna z cebulą + cebula 1 szt
- pieprz, sól, liść laurowy, ziele angielskie
- jajko 1 szt
- kapusta kiszona 0,5 kg
- grzyby suszone (ja dałam suszone dwa różne typy - borowiki ipodgrzybki) po 50 dag każde
- cebula 1 szt
- sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
- 350g mąki
- jajko 1 szt
- woda 3/ 4 szkl
- roztopione masło ok 2 łyżek
Mąkę przesiewamy, dodajemy jajko, wodę i masło. Ciasto zagniatamy. Musi łatwo odchodzić od ręki, być gładkie i elastyczne. Rozwałkujemy na cienko, wykrawamy szklanką lub czymś innym krążki. Nakładamy farsz, sklejamy. Wrzucamy do osolonego wrzątku, po wypłynięciu gotujemy 2 min. Wykładamy na talerz, lub dodatkowo podsmażamy na maślę.
Wykonanie farszu mięsnego:
Mięsa i warzywa wkładamy do zimnej wody i gotujemy z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego do miękkości mięsa. Po ugotowaniu mięsa, studzimy go i warzywa, wyjmujemy liść i ziele. Cebulę siekamy i podsmażamy na patelni. Mięso i warzywa przepuszczamy przez maszynkę do mięsa, dodajemy cebulę i miksujemy na papkę. Dodajemy jajko. Doprawiamy. Jeśli farsz jest zbyt suchy dodajemy kilka łyżek wywaru, w którym gotowały się mięso i warzywa.
Wykonanie farszu z kapusty i grzybów:
Grzyby suszone moczymy w wodzie przez 5 godzin. Następnie gotujemy je w wodzie, w której się moczyły aż do miękkości. Po wystudzeniu - siekamy na drobno. Kapustę drobno siekamy, zalewamy wodą (ok 1,5 szkl) i gotujemy 40 min. Cebulę siekamy i podsmażamy na patelni. Dodajemy ją i grzyby do kapusty i gotujemy ok 25 min, aż cała woda wyparuje. Studzimy. Doprawiamy.
Ważne jest, aby kapusta nie była za słona. Jeśli jednak jest- przed krojeniem warto kilka razy opłukać ją wodą.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Czekam na Wasze komentarze