Ciasto, które musi pojawić się latem na stole. Tęskniłam do niego bardzo, i teoretycznie mogłam je zrobić wcześniej z mrożonymi owocami, ale uważam, że świeże owoce są do ciast ucieranych najlepsze. I warto było czekać. Ciasto jest bardzo dobre, miękkie i cudownie waniliowe, owoce pachną obłędnie, a kruszonkę chciałoby się jeść i jeść. U mnie powtórka będzie w ten weekend, ale już z jagodami. Albo pół na pół :) trochę jagód, trochę truskawek. Tak czy siak duża blaszka na weekend murowana.
Składniki:
- mąka pszenna 250g
- cukier 100 g
- cukier waniliowy 2 opak
- jajka 3 szt
- masło 130 g
- proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
- sok z cytryny 1 łyżka
- aromat waniliowy
- truskawki 200 g
- mąka pszenna 2 łyżki
- cukier 1 łyżka
- cukier waniliowy 1 opak
- masło 1 łyżka
Wykonanie:
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej!
Masło rozpuszczamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy kilka kropel aromatu, wlewamy ostudzone masło i ponownie miksujemy. Dodajemy sok z cytryny oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
Wszystko miksujemy do połączenia się składników i uzyskania jednolitej konsystencji, ciasto powinno być bardzo gęste
Formę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto do formy i wyrównujemy.
Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy kilka kropel aromatu, wlewamy ostudzone masło i ponownie miksujemy. Dodajemy sok z cytryny oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
Wszystko miksujemy do połączenia się składników i uzyskania jednolitej konsystencji, ciasto powinno być bardzo gęste
Formę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto do formy i wyrównujemy.
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy na połówki. Układamy na cieście lekko dociskając.
Składniki na kruszonkę dokładnie ze sobą łączymy.
Posypujemy kruszonka truskawki. Pieczemy ciasto w 180 st C przez 55 min (do suchego patyczka).
Posypujemy kruszonka truskawki. Pieczemy ciasto w 180 st C przez 55 min (do suchego patyczka).
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Czekam na Wasze komentarze