środa, 25 czerwca 2014

CIASTO UCIERANE Z TRUSKAWKAMI

Ciasto, które musi pojawić się latem na stole. Tęskniłam do niego bardzo,  i teoretycznie mogłam je zrobić wcześniej z mrożonymi owocami, ale uważam, że świeże owoce są do ciast ucieranych najlepsze. I warto było czekać. Ciasto jest bardzo dobre, miękkie i cudownie waniliowe, owoce pachną obłędnie, a kruszonkę chciałoby się jeść  i jeść. U mnie powtórka będzie w ten weekend, ale już z jagodami. Albo pół na pół :) trochę jagód, trochę truskawek. Tak czy siak duża blaszka na weekend murowana.

Składniki:
  • mąka pszenna 250g
  • cukier 100 g
  • cukier waniliowy 2 opak
  • jajka  3 szt
  • masło 130 g
  • proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
  • sok z cytryny 1 łyżka
  • aromat waniliowy
  • truskawki 200 g
Składniki na kruszonkę:
  • mąka pszenna 2 łyżki
  • cukier 1 łyżka
  • cukier waniliowy 1 opak
  • masło 1 łyżka

Wykonanie:

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej!
 
Masło rozpuszczamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy kilka kropel aromatu, wlewamy ostudzone masło i ponownie miksujemy. Dodajemy sok z cytryny oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
Wszystko miksujemy do połączenia się składników i uzyskania jednolitej konsystencji, ciasto powinno być bardzo gęste
Formę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto do formy i wyrównujemy.
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy na połówki. Układamy na cieście lekko dociskając.
Składniki na kruszonkę dokładnie ze sobą łączymy.
Posypujemy kruszonka truskawki.  Pieczemy ciasto w 180 st  C przez 55 min (do suchego patyczka).
 
 
SMACZNEGO!!!







 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Czekam na Wasze komentarze