Jagód we Włocławku nabyłam tyle, że starczyło nie tylko na jagodzianki, ale też i na pierogi :) Więc dziś na obiad nie mogło być nic innego.... Ze śmietaną i cukrem.... Delikatne ciasto i mnóstwo jagodowego nadzienia. PYSZNE było! Więcej nic nie napiszę, radzę kupić duuużżooo jagód i do dzieła, lepimy pierogi!
Składniki na ciasto:
- mąka pszenna 350 g
- jajko 1 szt
- sól
Składniki na nadzienie:
- jagody 600 g
- cukier 50 g
- cynamon
Wykonanie:
Mąkę przesiać. Wbić jajko, wlać pół szklanki gorącej wody i wsypać odrobinę soli. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Cienko rozwałkować. Szklanką lub kieliszkiem wykrawać krążki.
Jagody przebrać i umyć. Wysuszyć. Posypać cukrem i odrobiną cynamonu.
Na krążku ciasta kłaść łyżkę farszu i dokładnie pozlepiać.
Dużą ilość wody zagotować w garnku. Posolić. Gotować pierogi 2 min od momentu wypłynięcia.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Czekam na Wasze komentarze