wtorek, 24 czerwca 2014

PIEROGI Z JAGODAMI

Jagód we Włocławku nabyłam tyle, że starczyło nie tylko na jagodzianki, ale też  i na pierogi :) Więc dziś na obiad nie mogło być nic innego.... Ze śmietaną i cukrem.... Delikatne ciasto i mnóstwo jagodowego nadzienia. PYSZNE było! Więcej nic nie napiszę, radzę kupić duuużżooo jagód i do dzieła, lepimy pierogi!
 
Składniki na ciasto:
  • mąka pszenna 350 g
  • jajko 1 szt
  • sól
Składniki na nadzienie:
  • jagody 600 g
  • cukier 50 g
  • cynamon
Wykonanie:
 
Mąkę przesiać. Wbić jajko, wlać pół szklanki gorącej wody i wsypać odrobinę soli.  Zagnieść gładkie  i elastyczne ciasto. Cienko rozwałkować. Szklanką lub kieliszkiem wykrawać krążki.
 
Jagody przebrać i umyć. Wysuszyć. Posypać cukrem i odrobiną cynamonu.
Na krążku ciasta kłaść łyżkę farszu  i dokładnie pozlepiać.
 
Dużą ilość wody zagotować w garnku. Posolić. Gotować pierogi 2 min od momentu wypłynięcia.
 
SMACZNEGO!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Czekam na Wasze komentarze