Pracochłonne, ale bardzo smaczne danie. Tarta na razowym spodzie z bakłażanem, cukinią, marchwią i szynką parmeńską. Wszystko zalane śmietanką z jajkiem i twarożkiem śmietankowym. Do tego bazylia i natka pietruszki. Mnie smakowało bardzo i patrząc po czasie, w jakim zniknęła reszta tart... domownikom również smakowało... :)
Składniki na ciasto - na 4 małe tartaletki (jeśli chcemy robić jedną dużą tartę, ilość składników należy podwoić):
- mąka razowa 100 g
- oliwa ( ja użyłam smakowej sezamowej) 3 łyżki
- sól
Wykonanie:
Z podanych składników + 2-3 łyżek wody zagnieść ciasto. Wylepić nim foremki na małe tarty. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st C
Składniki na nadzienie - na 4 małe tartaletki (jeśli chcemy robić jedną dużą tartę, ilość składników należy podwoić):
- cukinia 1 duża
- bakłażan 1/2 szt
- marchew 3 szt
- musztarda diżońska
- szynka parmeńska 100 g
- serek śmietankowy 50 g
- śmietana kremówka 30% tł 100 ml
- jajko 1 szt
- natka pietruszki
- bazylia
- sól, pieprz
Wykonanie:
Warzywa myjemy, marchew obieramy, w cukinii i bakłażanie odcinamy końce. Za pomocą obieraczki do warzyw lub mandoliny tniemy warzywa na paski o szerokości 2-3 mm. Jeśli będziemy używać małych foremek, należy płaty cukinii i bakłażana dodatkowo przeciąć jeszcze raz wzdłuż. Do garnka z osoloną, gotującą się wodą wrzucamy paski marchewki i gotujemy ok 2-3 min. Następnie hartujemy je w zimnej wodzie z lodem. Osuszamy. Tak samo postępujemy z cukinią i bakłażanem, z tym, że gotujemy je tylko 10 sekund. Hartujemy i osuszamy. Szynkę kroimy w plastry o szekości plastrów warzyw.
Ciasto w foremkach smarujemy musztardą. Nakłuwamy kilkakrotnie widelcem i zaczynając od krawędzi układamy spiralnie warzywa i szynkę. Aż do wyczerpania składników. Cukinie i bakłażana układamy skórką do góry.
Kiedy foremki są już pełne, mieszamy śmietankę z jajkami i twarożkiem, dodajemy do masy bazylię i posiekaną natkę, sól i pieprz. Masę wylewamy na tarty. Zapiekamy przez 20 min.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Czekam na Wasze komentarze