Bardzo sycące i delikatne w smaku ciasto z jagodami (oczywiście mogą być też inne owoce). Nie jest pracochłonne i wg mnie najlepiej smakuje na drugi dzień (tylko nie trzymamy je w lodówce).
Ciasto nie jest za słodkie, ale delikatnie maślane z lekko kwaskowym nadzieniem.
Mnie osobiście bardzo zasmakowało, mąż natomiast twierdzi, że woli słodsze wypieki :) Więc jeśli ktoś woli słodsze klimaty, można dodać trochę więcej cukru do nadzienia.
Składniki na pierwsze ciasto:
- mąka pszenna 220 g
- masło 110 g
Wykonanie:
Mąkę i masło wyrabiamy palcami, dodajemy 2-3 łyżki lodowatej wody i zagniatamy gładkie ciasto.
Odstawiamy na 30 min do lodówki.
Składniki na drugie ciasto:
- mąka pszenna 200 g
- masło 100 g
- jajko 1 szt
- cukier puder 2 łyżki
Wykonanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 180 st C. Z mąki, pokrojonego masła, jajka i cukru pudru zagniatamy ciasto. Będzie trochę się kleić do rąk, ale nie dodajemy więcej mąki. Blaszkę o wymiarach ok 20x30 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Wylepiamy formę ciastem, dno i brzegi. Wyrównujemy. Wkładamy do lodówki.
Składniki na nadzienie:
- masło 150 g
- cukier puder 150 g
- jajka 3 szt
- mąka pszenna 150 g
- zmielone migdały 50 g
- owoce 300 g
- brązowy cukier 2 łyżki ( cukier może być biały)
Wykonanie:
Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy stopniowo po jednym jajku, mąkę, migdały. Całość mieszamy na gładką masę.
Wyjmujemy blachę z ciastem, wykładamy na ciasto masę jajeczno-migdałową a na to wykładamy umyte i osuszone owoce..
Ciasto pierwsze wałkujemy na grubość 5 mm i wycinamy z niego paski o szerokości ok 1 cm. Układamy fantazyjnie na owocach. Całość posypujemy brązowym cukrem.
Pieczemy 40 min aż wierzch ciasta się zarumieni.
Można podawać z waniliowymi lodami bądź bitą śmietaną.
SMACZNEGO!!!
Tak, tak nadzienie doskonale rozchodzi się po cieście zwłaszcza na drugi dzień robi się pyszota! Ciasto mega bez względu na porę, sam skorzystałem z mrożonych jeżyn (Gomar) dlatego i polecam przepis :)
OdpowiedzUsuńZapraszam cię na http:// ksiegamoichsmakow.pl
OdpowiedzUsuńTo moj nowy blog :)
Bardzo dziękuję, skorzystam już stąd widzę przepis na chlebek z wody, skądinąd genialny :)
OdpowiedzUsuń