poniedziałek, 21 lipca 2014

SAŁATKA Z GRILLOWANEGO KURCZAKA I AVOKADO

Nie ma nic lepszego na upalne dni niż lekka i pożywna sałatka. Dużo różnorodnej sałaty, grillowane paski kurczaka, kulki z awokado plus warzywa i pyszny sos. Czy można chcieć coś więcej?

Składniki:

  • sałata rożne rodzaje wg upodobania
  • roszponka
  • pomidory
  • awokado
  • kukurydza
  • pierś z kurczaka
  • majonez
  • sos sojowy
  • sok z cytryny
  • miód
  • musztarda delikatesowa
  • sól
  • grubo zmielony pieprz

Wykonanie:

Z sosu sojowego, cytryny, miodu robimy marynatę. Kurczaka marynujemy przez 1 godzinę. Po upływie czasu piersi grillujemy na patelni grillowej. Kiedy trochę przestygnie kroimy pierś w paski.
Sałatę myjemy i bardzo dokładnie osuszamy. Rwiemy na kawałki. Kukurydzę odsączamy. Pomidora obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski. Avokado obieramy i robimy kulki za pomocą łyżeczki.
Na sałatę wykładamy kurczaka, kukurydzę odsączoną z wody, kulki awokado i paski pomidora.
3 łyżki majonezu mieszamy z 1 łyżką musztardy, dodajmy sok z cytryny i sól. Sosem polewamy sałatkę. Posypujemy grubo zmielonym pieprzem.
 



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Czekam na Wasze komentarze