środa, 23 lipca 2014

CEBULARZE

Fajna i smaczna przekąska. Nie przepadam a cebulą, ale cebularze wg mnie są fantastyczne. Cebula podczas pieczenia robi się lekko słodka co daje fantastyczne połączenie ze świeżo zmielonym pieprzem. A dzięki dodaniu rozmarynu w całym domu pachnie wręcz obłędnie.
 
Składniki:
  • mąka pszenna 350 g
  • drożdże świeżę 20g
  • mleko 175 ml
  • cukier 1 łyżeczka
  • sól 1 łyżeczka
  • oliwa 25 ml
  • cebula biała i czerwona 3 szt
  • rozmaryn świeży 5 gałązek
  • pieprz czarny
  • olej
Wykonanie:
 
Mleko delikatnie podgrzewany i mieszamy z cukrem i drożdżami. Robimy rozczyn. Mieszamy do z mąka i 1/2 łyżeczką soli. Wlewamy oliwę. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 min.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Delikatnie podsmażamy. Dodajemy rozmaryn i całość solimy.
Ciasto dzielimy na 6 części. Każdą część wałkujemy na okrągły placek, smarujemy oliwą i układamy na wierzchu cebulę. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.
Pieczemy w temp 200 st C przez 20 min.
 
SMACZNEGO!!!
 
 

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Czekam na Wasze komentarze