sobota, 24 maja 2014

JOGURTOWY SERNIK NA SPODZIE Z SIEMIENIA LNIANEGO

Bardzo fajny sernik. Delikatny w smaku, lekki i  myślę, że raczej można go zakwalifikować do ciast typu LIGHT. Bez śmietany, białego cukru i z minimalną ilością mąki. Spód sernika zrobiony jest ze zmielonego siemienia lnianego i zaledwie 60 g pełnoziarnistych ciasteczek. Więc naprawdę śmiało można sobie pozwolić na kawałek albo nawet dwa ;)
Dodatkową zaletą sernika jest to, że szybko i łatwo się go robi (mnie pomagał mój 3 latek ;), sernik nie opada i tak naprawdę można zrobić go z każdym jogurtem, nie tylko naturalnym. Jeśli dodamy na przykład  jogurt truskawkowy, wyjdzie nam przepyszny sernik owocowy.
Gorąco zatem polecam!

Składniki:
  • siemię lniane zmielone 1 szkl
  • herbatniki pełnoziarniste 60g
  • masło roztopione 45g
  • biały ser 250g
  • jogurt naturalny 2 szkl
  • jajko 1 szt
  • białko 2 szt
  • cukier ciemny 1/2 szkl
  • cukier waniliowy ( nie musi być) 1 szt
  • mąka 1 łyżka
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzewamy do temp 180 st C
Rozpuszczone masło mieszamy z siemieniem lnianym i pokruszonymi herbatnikami do momentu, aż wszystkie składniki się połączą i będą przypominały konsystencją mokry piasek.
Wykładamy nimi tortownicę o średnicy 20 cm.
Spód pieczemy ok 10 min. Studzimy i obniżamy temperaturę w piekarniku do 150 st C.
W misce mieszamy twaróg i jogurty przez ok 1-2 min. Dodajemy cukier, mąkę, jajka.  Całość miksujemy na gładką masę.
Masę wylewamy na podpieczony spód i pieczemy ok 70 min, do momentu, aż wierzch ciasta będzie ścięty. Ciasto studzimy i wkładamy na noc do lodówki.
 
 
 
SMACZNEGO !!!
 
 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Czekam na Wasze komentarze