- Ziemniaki były obrane, umyte i pokrojone w plastry. Następnie je gotowałam przez ok 15 min w osolonej wodzie. Po ugotowaniu należy ziemniaki lekko przestudzić.
- Klopsiki zostały zrobione ze zmielonej łopatki z dodatkiem czerwonej cebuli i papryki słodkiej. Mięso należy dość porządnie przyprawić. Do zapiekanki włożyłam surowe klopsiki. Upiekły się podczas pieczenia.
- Cukinie umyłam i starłam na tarce na grubych oczkach. Posolić.
- Surowego kalafiora podzieliłam na różyczki i starłam na tarce o drobnych oczkach.
- ziemniaki ok 1 kg
- łopatka 500g (lub inne mięso)
- cebula czerwona 1 szt
- cukinia 1 szt
- kalafior 5-6 większych różyczek
Kiedy powyższe czynności zostaną już zrobione, smarujemy formę do zapiekania masłem i układamy warstwowo najpierw część ziemniaków, następnie dość ciasno układamy klopsiki jeden obok drugiego, dalej część cukinii i posypujemy wszystko kalafiorem. Całość polewany sosem beszamelowym. Następnie znowu kładziemy ziemniaki, cukinie, kalafior i znowu polewamy sosem. Na sos kładziemy plastry mozzarelli i posypujemy dość obficie chilli w płatkach.
Sos beszamelowy:
- mleko 2 szkl
- masło 1/4 kostki
- mąka pszenna 2 łyżki
- sól, pieprz - do smaku
- gałka muszkatałowa -do smaku
Masło roztapiamy w rondelku, dodajemy mąkę i robimy zasmażkę. Dodajemy mleko ciągle mieszając. Dodajemy sól, pieprz i gałkę. Mieszamy aż do momentu uzyskania gęstej konsystencji.
Całość zapiekamy ok 40 min w 180 stC. Ja piekłam pod folią aluminiową.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Czekam na Wasze komentarze