sobota, 24 maja 2014

TARTALETKI Z SERAMI I SZAŁWIĄ

Tę tarty rozpoczynają nowy rozdział na moim blogu pt. : POTRAWY Z 5 SKŁADNIKÓW.
Jak sama nazwa wskazuję, będą to potrawy, do wykonania których nie użyjemy więcej niż pięciu głównych składników ( nie liczę oczywiście soli i przypraw) i będą to dania szybkie w przygotowaniu, ale bardzo smaczne i oryginalne. Jak na przykład wspomniane wyżej tartaletki.
Robi się je szybko, łatwo i przyjemnie :) Są idealne na piknik albo jako przekąska podczas spotkań z przyjaciółmi. Do nadzienia można wykorzystać w zasadzie każdy ser, ja wybrałam ser kozi i fetę.
Radzę spróbować masę serową zanim ją dodatkowo doprawimy, ponieważ sery są dość słone i łatwo można tartaletki przesolić.
 
Składniki na około 6 szt:
  • ciasto kruche mrożone 1 opak
  • jajka duże 3 szt
  • ser kozi i feta  300 g (łącznie oba sery)
  • liście szałwii
  • grubo zmielony pieprz
 
Wykonanie :
 
Wysmarować foremki do tartaletek masłem i wyłożyć je ciastem. Odstawić do lodówki na 10 min.
Następnie nałożyć na nie kawałki pergaminu i obciążyć papier suchym grochem. Piec w piekarniku przez 10 min w temperaturze 170 st C. Wyjąć. Zdjąć papier.
W misce ubić jajka. Dodać sery i wszystko dokładnie wymieszać. Napełnić tartaletki masą serową. Na wierzch położyć listki szałwi. Posypać grubo zmielonym pieprzem.
Zapiekać przez 10 min w 180 st C aż ładnie się przyrumienią.
Podawać na ciepło lub w temperaturze  pokojowej.
 
 
 
SMACZNEGO!!!
 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Czekam na Wasze komentarze